+

Zelf je eigen vloer leggen? Dat is geen probleem. Hieronder vind je overzichtelijk alle meeste gestelde vragen en bijbehorende antwoorden. En is er dan toch nog iets? Twijfel niet en bel ons. We helpen je graag.

+

ALLES WAT JE WETEN MOET

BEKIJK OOK EENS ONZE INSTRUCTIE FILMS

Heel verhelderend zijn onze instructief films.
Deze vind je op de pagina Video.
Wil je nu al naar de films kijken klik dan
hier.

 • Hoe kan ik het beste laminaat leggen?

  Fabrikanten van laminaatvloeren werken meestal met een eigen systeem dat eenvoudig plaatsen mogelijk maakt. Gebaseerd op het tand-, groef- en klikprincipe. Controleer bij de plaatsing van elke plank of deze in een goede staat verkeerd en geen beschadigingen vertoont. Ga uit van circa 5% zaagverlies. Overgebleven verpakkingen kunt u altijd weer ruilen. Het laminaat wordt meestal in de lengte van de kamer gelegd. Zo lijkt de kamer optisch het grootst. Bij zeer smalle lange kamers kunt u eventueel overwegen het laminaat overdwars te leggen. Lees voordat je begint eerst de bijgeleverde instructievellen zodat je weet welk kliksyteem je gaat leggen. Gebruik een aanslagblokje of een stukje laminaat (afval) om de planken niet te beschadigen. Laat 1 cm ruimte tussen de laminaatvloer en wanden, deurposten of verwarmingsbuizen. Gebruik hiervoor afstandsblokjes zodat je snel kunt doorwerken.

 • Hoe kan ik de ondergrond vlak maken?

  Zorg voor een droge, zuivere en vlakke ondergrond. Dit is van groot belang als je een strakke en duurzame laminaatvloer wilt hebben. Als blijkt dat de ondergrond oneffenheden vertoont, moet je die eerst egaliseren met een egalisatiemiddel.

 • Wanneer moet ik een ondervloer plaatsen?

  Het gebruik van een ondervloer is altijd noodzakelijk bij het plaatsen van laminaat (met uitzondering van laminaat met aangekleefde ondervloer).

  Een ondervloer dient niet alleen om de vloer te nivelleren en kleine oneffenheden (<2mm) weg te werken. Het gebruik van de juiste ondervloer bepaalt in hoge mate het gevoels- en geluidscomfort van het geplaatste laminaat. In grote lijnen kunnen we stellen dat: Indien we het loopgeluid in de kamer waar het laminaat ligt wensen te reduceren (= reflectiegeluid) we massa/zwaar materiaal nodig hebben omdat deze massa het geluid zal absorberen. Indien we het loopgeluid dat via de vloer onze onderburen bereikt, wensen te verminderen (=transmissiegeluid) we licht verend materiaal nodig hebben omdat lucht een goede geluidsisolator is. Enkele ondervloeren bieden een compromisoplossing voor zowel reduceren van reflectie- als transmissiegeluid.

 • Kan ik laminaat over een reeds bestaande laminaat plaatsen?

  Laminaat kan zonder problemen geplaatst worden over een reeds bestaande laminaatvloer op voorwaarde dat de oppervlakte vlak en schoon is en er een ondervloer onder het nieuwe laminaat geplaatst wordt. In het geval van vloerverwarming is de kans groot dat er hogere energiekosten ontstaan omdat de totale warmteweerstand van de verschillende vloerbedekkingen hoger kan zijn dan 0,15 m²K/W. Raadpleeg hiervoor uw installateur of wendt u tot uw verdeler.

 • Moet ik onder laminaat met aangekleefde ondervloer een dampscherm plaatsen?

  Ja, het gebruik van een dampscherm (=plastiek folie) is absoluut noodzakelijk bij het plaatsen van alle laminaat vloeren. Dus ook bij laminaat met aangekleefde ondervloer. Het dampscherm vermijdt namelijk problemen met opstijgend vocht en verhindert dat het laminaat gaat zwellen en er schade optreed.

 • Mag je verschillende ondervloeren op elkaar plaatsen om hoogteverschil op te vangen?

  Het gebruik van verschillende types ondervloeren onder laminaat wordt niet aanbevolen. Het is namelijk van belang dat de ondervloer stabiel en drukvast is om schade aan het verbindingssysteem tussen de planken te vermijden. In dergelijke gevallen kunt u de onregelmatige ondergrond het beste eerst egaliseren met egalisatiemortel.

 • Hoe kan ik het beste beginnen bi het leggen van laminaat?

  Click Xpress® is een zogenaamd wentelsysteem. Dit betekent dat er geen spanning tussen de panelen ontstaat. De vorm van de tand en groef zijn perfect op elkaar afgestemd zodat er geen speling ontstaat. Dit geeft u een naadloze verbinding en biedt u tevens flexibele installatiemogelijkheden. Door het Click Xpress®-systeem kunnen de panelen op twee verschillende manieren worden samengevoegd. Zowel tand-in-groef als groef-in-tand.

  De eenvoudigste manier van werken is echter tand-in-groef. Het algemene uitzicht van de afgewerkte laminaatvloer is vooral afhankelijk van de legrichting van de planken, de lichtinval en de zichtlijn. De legrichting kan bovendien een grote invloed hebben op de grootte en het perspectief van de kamer. Het beste kunt u beginnen in een hoek waar u de kamer binnenkomt, in de lengterichting van de kamer. Nadat het dampscherm en de ondervloer zijn geplaatst, wordt de eerste plank het beste met de tand tegen de muur gelegd. Als u bij een deur komt, zaagt u de onderkant van de deurlijst af met een toffelzaag. Daarna kunt u de laminaatplank eronderdoor schuiven.

 • Hoe kan ik laminaat laten acclematiseren?

  Leg de verpakte laminaatplanken een aantal dagen voor gebruik in de ruimte waar de vloer gelegd zal worden. Zo vermijd je dat ze door mogelijke temperatuursverschillen krimpen of uitzetten. Het is niet nodig om laminaatplanken van verschillende verpakkingen met elkaar te mengen, zoals dat met parket vaak gebeurt. Verschillen in kleur en tekening zijn er bij laminaatplanken nauwelijks.

 • Wanneer moet ik een dampscherm plaatsen?

  Het gebruik van een dampscherm (=plastiek folie) is altijd noodzakelijk bij het plaatsen van een laminaat vloer. Het dampscherm vermijdt namelijk problemen met opstijgend vocht en verhindert daardoor dat het laminaat gaat zwellen en er schade optreedt. Sommige ondervloeren zijn reeds voorzien van een aangekleefd aluminium dampscherm. Alleen in dat geval is het gebruik van een dampscherm overbodig.

 • Wat is de beste legrichting voor laminaat?

  Vanuit producttechnisch oogpunt kan de laminaatvloer in elke richting geplaatst worden; zelfs diagonaal! Het ClickXpress installatiesysteem garandeert in elke richting een stevige en duurzame verbinding. Houdt er wel rekening mee dat een diagonale laminaatvloer voor meer afval zorgt en u dus meer laminaat nodig heeft. De gemakkelijkste legrichting van het laminaat is in de lengterichting van de vloer. Vanuit esthetisch oogpunt wordt echter aangeraden om de laminaatvloer in dezelfde richting als de voornaamste lichtbron in de ruimte te plaatsen.

 • Wat is de maximale lengte van laminaat zonder expansievoeg?

  Net zoals andere organische vloerbedekkingen is ook laminaat onderhevig aan uitzetting en krimp door temperatuur en luchtvochtigheid. Het is daarom aan te raden elke 10 lopende meters een expansievoeg van minimaal 8 mm te voorzien. U kunt deze expansievoeg afwerken met een verbindingsprofiel.

 • Waarom moet de afstand tussen twee kopse naden in twee aangrenzende rijen 25cm zijn?

  De afstand van 25 cm tussen 2 kopse naden in 2 aangrenzende rijen is belangrijk voor de stevigheid en stabiliteit van de volledige laminaatvloer.

 • Hoe moet ik laminaat zagen?

  Voor een nette zaagsnede wordt de laminaatvloer best gezaagd met de decorzijde naar onder. Het type zaag speelt minder een rol: handzaag, decoupeerzaag, cirkelzaag, enz. De voorwaarde is dat de zaag zeer fijn getand is. Een nette zaagsnede is in de meeste gevallen niet nodig omdat dit meestal door een plint of profiel wordt afgedekt.

 • Welke type zaag kan ik het beste gebruiken voor het zagen van laminaat?

  Het type zaag speelt een mindere rol: handzaag, decoupeerzaag, cirkelzaag, enz. De enige voorwaarde is dat de zaag heel fijn getand is. Een nette zaagsnede is in de meeste gevallen niet nodig omdat de zaagrand meestal door een plint of profiel wordt afgedekt. Indien u laminaat doet knippen met een zogenoemde “guillotine” moet u er rekening mee houden dat de kniprand nooit netjes is. Het afgeknipte stuk laminaat moet in dat geval dus altijd met een plint of profiel worden afgedekt.

 • Kan laminaat zonder onderbreking van de ene naar de andere kamer doorgeplaatst worden?

  Het is niet aan te raden om laminaat zonder onderbreking van de ene naar de andere kamer door te leggen. Net zoals alle andere organische vloerbedekkingen is laminaat onderhevig aan temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Het gevolg hiervan is kans op uitzetting en krimp. De temperatuur en relatieve vochtigheid kunnen van de ene kamer naar de ander kamer verschillen (bijvoorbeeld een kamer aan de noord- of zuidkant, kinderslaapkamer versus slaapkamer van de volwassenen) waardoor de laminaatvloer per kamer anders uitzet/krimpt.

 • Hoe moet ik de vloer afwerken, en hoe moet ik plinten plaatsen?

  Als de volledige vloeroppervlakte met laminaat is afgewerkt, mogen de afstandsblokjes verwijderd worden. Vul de voegen van 1 cm eventueel met glaswol of een ander geluidsdempend materiaal. Plaats nu plinten om de voeg mooi weg te werken. Zorg ervoor dat de plint de voeg volledig bedekt en daardoor onzichtbaar maakt. Zorg er dus voor dat de plint dik genoeg is. Bij de deuropening gebruikt men meestal overgangsprofielen die een mooie aansluiting garanderen met de vloer uit een andere ruimte. Er bestaan diverse soorten overgangsprofielen naargelang de dikte en het materiaal van de vloeren.

 • Hoe kan ik het beste plinten in verstek zagen?

  Plinten in verstek zagen, is helemaal niet moeilijk indien u over het juiste gereedschap beschikt. Als u over een verstekbak met kapzaag beschikt, gaat u als volgt te werk. Zet de plint rechtop tegen één van de zijden aan de binnenkant van de verstekbak (net zoals u de plint tegen de muur zou plaatsen) en klem de plint goed vast zodat de plint niet verschuift tijdens het zagen. Gebruik een kapzaag of handzaag met fijne tanden en zaag naar links of rechts naar gelang de hoek die u wenst. Indien u beschikt over een tafel verstekzaag waarvan de motor in een verticaal vlak naar links of naar rechts kan draaien, legt u de plint plat met de decorzijde naar boven. Zaag naar links of naar rechts naar gelang de hoek die u wenst. Indien u de motor alleen in een horizontaal vlak naar links of naar rechts kunt draaien, zet u de plint rechtop en klemt u de plint goed vast zodat de plint niet verschuift tijdens het zagen. Zorg in alle gevallen voor een scherp zaagblad met fijne tanden. Daardoor wordt het risico op schade aan het decor van de plint vermeden.

 • Hoe moet ik mijn laminaatvloer onderhouden om er jarenlang van te genieten?

  Laminaatvloeren zijn in tegenstelling tot sommige andere vloerbedekkingen (zoals parket of tapijt) heel makkelijk te onderhouden. Het volstaat om de laminaatvloer met een droge microvezeldoek te reinigen. De magnetische eigenschappen van een droge microvezeldoek zorgen er ook voor dat kleine stofdeeltjes in de groeven van de laminaatvoer verwijderd worden. U kunt ook een stofzuiger met parketborstel of een zuigmond die u op de borstelstand zet gebruiken. Heel af en toe dient de laminaatvloer “licht vochtig” gereinigd te worden. Belangrijk is dat er nooit vocht/water op de laminaatvloer blijft staan.

 • Mag ik de laminaatvloer reinigen met een stoomreiniger?

  Nee. De top-beschermingslaag van een laminaatvloer is bijzonder onderhoudsvriendelijk. Reiniging met een stoomreiniger is daardoor ook niet nodig en wordt zelfs afgeraden. De warme stoomlucht kan er namelijk voor zorgen dat de naden tussen 2 laminaatplanken gaan uitzetten. Het risico op schade aan de laminaatvloer wordt daardoor veel groter.

 • Is laminaat vocht- en waterbestendig?

  Het wordt afgeraden om laminaatvloeren in vochtige of natte ruimtes zoals badkamers of sauna’s te leggen. De aanwezigheid van permanent vocht of waterdamp vergroot het risico op kwellen van de planken waardoor schade kan ontstaan. Stilstaand water op  laminaat dient u onmiddellijk te verwijderen.

 • Kan ik laminaat in mijn keuken plaatsen?

  Laminaatvloeren kunnen in keukens geplaatst worden. Wij adviseren om een laminaatvloer met hoge slijtageweerstand te gebruiken (min AC4/klasse 32) en zonder V-groef. Mogelijke vlekken (bijvoorbeeld een omgevallen glas water) op de vloer dienen onmiddellijk verwijderd te worden. Het is eveneens belangrijk dat de onderhoudsvoorschriften juist gevolgd worden.

 • Kan ik laminaat in mijn badkamer plaatsen?

  Laminaatvloeren zijn niet geschikt voor installatie in badkamers en andere natte ruimtes zoals sauna’s. De permanente luchtvochtigheid en kans op spatten en/of water op het laminaat kunnen de planken laten zwellen.

 • Kan ik laminaat in combinatie met vloerverwarming gebruiken?

  De meeste laminaatvloeren kunnen zonder problemen in combinatie met een vloerverwarming gelegd worden. Gebruik daarbij wel een speciale ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming zodat u geen hogere energiekosten krijgt. U dient er ook op te letten dat de warmteweerstand (R) waarde lager is dan 0.15m2KW.

 • Kan ik de laminaatvloer vernissen?

  Reinigen met detergenten wordt afgeraden omdat dit de top-beschermingslaag van de laminaat kan aantasten. Daarnaast is het bij een goede verzorging niet nodig om uw laminaatvloer te vernissen.

 • Kan laminaat bekrassen?

  Net zoals vrijwel alle typen vloerbedekkingen kan ook laminaat bekrassen en dan vooral met scherpe voorwerpen. Alle laminaatvloeren zijn voorzien van een top-beschermingslaag (melamine) waardoor ze krasbestendig maar niet krasvrij zijn. De top-beschermingslaag is geschikt voor licht tot normaal huishoudelijk gebruik, alsook licht commercieel gebruik. Enkele voorzorgsmaatregelen kutn u wel al treffen om jarenlang van de laminaatvloer te genieten. Fijn stof, kleine steentjes, kleine kiezeltjes e.d. kunt u opvangen door een goede mat bij de buitendeuren te leggen. Krassen door stoelen of andere verplaatsbare meubelen kunt u verminderen/voorkomen door beschermingsviltjes of zacht rubberen doppen onder op de poten te bevestigen. Controleer ook regelmatig de bescherming en vervang het zo snel mogelijk als deze versleten blijkt. Kies voor de wielen onder verrijdbare meubelen ook een variant van zacht rubber en in het geval van een bureaustoel moeten ze snel kunnen zwenken. Zuigmonden en wielen van stofzuigers dienen ook best te voldoen aan deze beschermingsvoorwaarden: zacht rubberen, vlot zwenkbare wieltjes en de zuigmond op de borstelstand. Probeer tijdens het stofzuigen de laminaatvloer niet met de harde zuigmond te raken. Vermijd ook harde veegborstels als u de laminaatvloer wilt vegen.

 • Is een laminaatvloer huisdier bestendig?

  Het is aan te raden om de nagels van honden, katten en andere huisdieren die over de laminaat lopen, regelmatig te knippen. Daardoor wordt het risico op krassen aanzienlijk verkleind. Urine en uitwerpselen moeten onmiddellijk verwijderd worden. Daarna de laminaatvloer goed reinigen.

 • Kan ik een zwaar voorwerp op laminaat plaatsen?

  Het plaatsen van zware voorwerpen zoals waterbedden of kasten op laminaat is geen probleem. Enige voorwaarde is dat de ondervloer drukvast is. Dit betekent dat de ondervloer zijn dikte en veerweerstand in de loop der tijd behoudt. Zorg voor een expansievoeg van minimaal 8mm rond deze zware voorwerpen. De expansievoeg kan afgewerkt worden met een plint of een profiel. Vermijd ten allen tijde puntbelasting. Dat is dus zware belasting op één punt. Verbind bijvoorbeeld de poten van een biljarttafel onderling met dunne houten latjes om het gewicht en zo de druk beter te verdelen.

 • Wat kan ik doen aan een laminaatvloer de kraakt?

  Soms kan het gebeuren dat laminaatvloeren kraken als er over gelopen wordt. Dit heeft meestal te maken met verkeerde installatie en/of te droge lucht. Bij het plaatsen van laminaat is het noodzakelijk dat de pakken 48u acclimatiseren in de kamer waar het laminaat geplaatst zal worden, dat de ondergrond vlak, droog en stofvrij is, dat er een dampscherm is geplaatst, dat de gebruikte ondervloer drukvast is (dit betekent dat de ondervloer zijn dikte en veerweerstand in de tijd behoudt), dat er expansievoegen van min 8mm zijn tussen het laminaat en elk obstakel (muur, deurlijst, zuil, …), dat om de 10 lopende meter in de lengte en de breedte een expansievoeg van min 8mm voorzien wordt en dat het laminaat in een daartoe bestemde ruimte is geplaatst (dus geen badkamer, orangerie/veranda, …). Te droge lucht kan ook zorgen voor lichte kraakgeluiden. Zorg voor een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 55-60% in de kamer.

 • Is laminaat goed voor de gezondheid?

  De bij Parketreus verkrijgbare laminaatvloeren zijn getest volgens de strenge Europese EN14041:2004 norm. Het CE-symbool op de verpakking is daar het bewijs van. Tijdens het testen van de laminaat staat het welzijn van de consument centraal. Zo wordt het formaldehyde gehalte in de kernplaat van het laminaat getest. De norm schrijft voor dat deze maximaal 3,5mg/m²h(E1) mag zijn. De bij ons verkrijgbare laminaatvloeren scoren gemiddeld 10x beter dan de voorgeschreven norm. Daarnaast worden bij het impregneren geen fenolharsen gebruikt en wordt het gebruik van solventinkten in het decorpapier zoveel mogelijk vermeden. Tijdens de productie is er een extreem lage emissie van formaldehyde waardoor er nagenoeg geen gezondheidsrisico bestaat.

 • Laminaat en statische elektriciteit?

  Statische elektriciteit ontstaat door wrijving tussen verschillende materialen. Een persoon die met deze materialen in contact komt, kan een elektrische schok krijgen. Statische elektriciteit op laminaatvloer kan verschillende redenen hebben: te droge lucht in combinatie met te hoge temperatuur, de aanwezigheid van airconditioning die de lucht droog maakt, hoge wrijving op de vloer met bepaalde materialen zoals een rubberen schoenzool, aanwezigheid van veel elektrische apparaten in de kamer waar de laminaatvloer ligt, enz. Sommige personen zijn ook gevoeliger voor statische elektriciteit dan anderen. In het overgrote deel van de gevallen is er echter geen probleem met statische elektriciteit. Indien het probleem zich toch voordoet, volstaat het meestal om de relatieve luchtvochtigheid in de kamer te verhogen tot 55% à 60%. Zo wordt het opladen van de laminaatvloer verminderd. In heel uitzonderlijke gevallen kan de laminaatvloer eenvoudig met een koperdraad geaard worden.

FOTOWEDSTRIJD

PARKETREUS VOOR U!

HANDIGE LINKS

ONZE NIEUWSBRIEF

Voor uw parket of laminaat vloer gaat u naar Limburgs grootste leverancier. Met professioneel advies en gratis workshops bent u bij Parketreus Heerlen aan het juiste adres.

Ervaar zelf ons uitgebreide gamma aan vloeren en laat u inspireren en adviseren in onze zeer ruime showroom in Heerlen. Neem op deze website alvast een voorproefje en laat u inspireren.

 

* Gratis thuisbezorgen geldt niet als u gebruik maakt van lopende acties.

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.

© 2016 Parketreus, Wijngaardsweg 48a, 6412 PJ Heerlen, Industrieterrein De Koumen, Telefoon (045) 523 36 99

Webdesign: INSPIRED BY WHY BV - John Baggen